Svet-Stranek.cz
NEUROLOGIE.freepage.cz
MUDr FAIFEROVÁ Eva

Jak probíhá neurologické vyšetření:NEUROLOGIE.freepage.cz

Jak probíhá neurologické vyšetření

Neurologické vyšetření má ověřit stav Vašeho centrálního nervového systému (mozku a míchy) a periferních nervů. Skládá se z rozhovoru, při kterém lékař odebírá Vaši anamnézu, a vlastního vyšetření.

K základnímu neurologickému vyšetření se používá pouze neurologické kladívko se štětičkou a kovovým hrotem. Kromě toho stačí už jen lékařův zrak.

Funkce nervového systému lze ověřit sérií jednoduchých úkonů. Nervy, které zásobují svaly (motorické nervy) se testují tím, že Vás lékař vyzve k provedení jejich funkce. Senzitivní nervy se testují jemnými dotyky štětičky na Vaší kůži. Lékař při vyšetření ověřuje Váš zrak, sluch, čich, chuť i hmat. Kromě toho se snaží vyvolat řadu tzv. šlachových reflexů. Jsou to automatické odpovědi nervového systému a svalů na podráždění. Nejznámější je tzv. češkový (patelární) reflex. Při úderu kladívkem na podkolenní vaz dojde k reflexnímu stažení stehenního svalu a vykopnutí končetiny. Každý reflex vypovídá o funkci konkrétní oblasti míchy. Mozkové dráhy se testují pomocí zvláštních manévrů.

Podle odchylek od normálního stavu dokáže lokalizovat místo pravděpodobného poškození a zaměřit se na ně při dalším vyšetřování. Je důležité pro sledování vývoje Vašeho onemocnění.

Orientační neurologické vyšetření by mělo být součástí každé lékařské prohlídky. Důkladnější zhodnocení stavu centrálního a/nebo periferního nervového systému požaduje lékař v případě podezření na poruchu jejich funkce. Může se například jednat o náhlou ztrátu citlivosti nebo obrnu končetin. Neurologické vyšetření se provádí při každé ztrátě vědomí a úrazech hlavy.

Vyšetření zahajuje lékař otázkou na Vaše problémy. Postupně se začne vyptávat i na další údaje potřebné k sestavení anamnézy. Vyzve Vás, abyste si odložili oblečení a začne s vlastní prohlídkou. Již během rozhovoru si všímá Vaší orientovanosti, chůze, pohybů a postavení Vašeho těla, stavu svaloviny. Vyšetřování probíhá doslova „od hlavy až k patě“. Ověří správnou funkci Vašich hlavových nervů a pohyblivost krční páteře. Poklepáváním kladívka a dotyky štětičkou vyšetří reflexy a motorickou inervaci Vašich horních končetin, nervové zásobení trupu a reflexy a motorickou inervaci dolních končetin. V průběhu vyšetření budete několikrát vyzváni k provedení určitých činností. Patří mezi ně střídavé kladení ukazováčku na nos, předpažení a natáčení rukou, zvedání nohou, chůze nebo třeba poskakování na jedné noze. Některé činnosti budete provádět při zavřených očích. Všechny úkony ověřují správnou inervaci.

Údaje získané při vyšetření vytváří dohromady obraz případného poškození Vašeho nervového systému. Porucha zraku, sluchu, čichu nebo chuti vypovídá o poruše příslušných nervů. Všechny reflexy mají svůj anatomický podklad. Jejich oslabení nebo vymizení může ukazovat na poškození míchy nebo poruchu nervového přenosu. Poruchu mozkových drah odhalí pozitivita nebo negativita příslušných manévrů.

Výsledek vyšetření se dozvíte hned po jeho ukončení. Lékař Vám napíše zprávu s jeho závěry.

Lékař Vám na základě nálezu také může doporučit další vyšetření.

 Obvykle se jedná o některou zobrazovací metodu (RTG, CT, MR) nebo elektrofyziologické vyšetření  EEG, EMG

Pro EEG není nutná předchozí příprava. Není nutné omezit stravovacího režim nebo vysadit léky. Před vyšetřením může pacient normálně jíst i pít. Snad jen vzhledem k tomu, že elektrody se připevňují na hlavu, je nutné přijít s hlavou umytou šampónem, dále není vhodné si před EEG lakovat nebo tupírovat vlasy, ani si pořizovat nákladný účes.

Doporučujeme přinést si s sebou ručník. Celková doba trvání vyšetření je asi 40 minut.

Denní doba vyšetření je určena lékařem v závislosti na konkrétním onemocnění.