Svet-Stranek.cz
NEUROLOGIE.freepage.cz
MUDr FAIFEROVÁ Eva

Co vás čeká na vyšetření CT:NEUROLOGIE.freepage.cz

Co vás čeká na vyšetření CT

Vyšetření na CT je bezbolestné a je vhodné pro všechny pacienty, kteří by mohli jít na rentgen. Připravte se na to, že potrvá asi deset až dvacet minut.

Jak to funguje

Princip je podobný jako u rentgenu, jen nevznikne jeden snímek, ale mnoho snímků, které ukážou orgán daleko lépe než rentgen. Díky němu se zobrazuje požadovaná oblast jakoby nařezaná na tenké plátky, takže lze odhalit i opravdu malé záněty, nádory či krvácení, navíc přesně udá místo, kde jsou. Moderní CT dokáže zobrazit i trojrozměrný obraz, který lékaři uvítají hlavně při plánování případné operace.

Co vás čeká

 

K vyšetření je většinou zapotřebí přijít nalačno, malé množství tekutin (kromě kávy a alkoholu) můžete ještě 4 hodiny před vyšetřením. Velmi záleží na tom, jakou část těla je zapotřebí pomocí CT vyšetřit. Podle toho se rozhodne, zda bude zapotřebí aplikovat kontrastní látku – a zda ji podat nitrožilně nebo ji budete muset vypít. Kontrastní látka může způsobit alergickou reakci – proto se preventivně podávají utišující léky. Jestliže je dostanete, neměli byste po vyšetření řídit motorová vozidla. O přípravě na CT by vám měl víc povědět ošetřující lékař.

Personálu byste vždy měli hlásit: těhotenství, diabetes, alergii na jód nebo jódové kontrastní látky, ale i alergii na bodnutí hmyzem, pylovou alergii. Rozhodně nahlaste i poruchy funkce ledvin, bronchiální astma a zelený oční zákal.

Vyšetření probíhá většinou vleže na zádech, ruce máte zapaženy za hlavou. Budete se muset svléknout do spodního prádla a odložit vše kovové. Nechcete-li se svléknout, vezměte si na sebe tričko nebo tílko ze stoprocentní bavlny, které byste si mohli ponechat.

Při samotném vyšetření budete v kontaktu s obsluhou pomocí odposlechu – uslyšíte tedy pokyny k zadržení dechu. Stůl, na kterém budete ležet, zajíždí do prstence CT přístroje a ten se nad vámi otáčí - vy se nesmíte hýbat, někdy vás proto personál připoutá popruhem na hlavě a končetinách.

Po vyšetření byste měli zůstat ještě chvíli v čekárně, abyste měli jistotu, že vám nic není – zvlášť v případě aplikace kontrastní látky. Okamžitě hlaste, pokud cítíte nějaké svědění, pálení, máte pocit nateklého jazyka nebo krku, nebo jste objevili vyrážku. V případě, že jste kontrastní látku dostali, je zapotřebí pak hodně pít, abyste ji co nejdříve vyloučili z těla ven.